Stopp för byggplaner i Vadstenapark

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inga bostäder i Asylenparken i Vadstena. Mark- och miljööverdomstolen upphäver kommunens detaljplan för parken.

Det meddelade domstolen idag i en dom där man framhåller parkens höga kulturhistoriska värde. Domen kan inte överklagas.

Domstolen skriver att bostadsbyggandet skulle ”väsentligen förändra områdets karaktär på ett sätt som påtagligt skulle skada det berörda riksintresset för kulturmiljön”.

– Aj då, det var ju en stor besvikelse, säger Magnus Gustafsson (S), kommunalråd i Vadstena, när han får beskedet om domstolens beslut av SVT Nyheter Öst.

Kommer ni att göra en ny detaljplan för Asylenparken och försöka igen?

– Nej, det tror jag inte. Det är väl bara bara att ge upp och lägga krutet på annat. Många vill ju bo centralt med gångavstånd till allt. Men går det inte att bygga där så får det bli på mark utanför stan. 

Magnus Gustafsson (S), kommunalråd i Vadstena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.