kyrkoherden Thomas Wärfman Foto: Svenska kyrkan

Stopp för dop, vigslar och begravningar med fler än 10 personer

Publicerad

Svenska Kyrkan i Norrköping har sedan tidigare slutat hålla offentliga gudstjänster på grund av coronasmittan. Nu går man också ut med nya hårdare direktiv för förättningar.

Enligt de nya reglerna ska bara de närmast anhöriga få vara med vid dop, vigslar och begravningar, helst inte fler än tio personer.

– Det här är ju en dödlig pandemi, jag tycker inte att det räcker med det enskilda ansvaret, organisationer som kyrkan måste också göra vad de kan för att smittan inte sprids, säger kyrkoherden Thomas Wärfman.

Norrköping har valt en hårdare linje

Norrköping tillhör Linköpings stift, där biskopen tidigare sagt att det är viktigt att kyrkan tar emot så många besökare som möjligt utan att passera den uppsatta gränsen på 50 personer, men de runt 100 pastoraten/församlingarna i stiftet är fria att fatta sina egna beslut och Norrköping har valt en hårdare linje.

Wärfman berättar att om man räknar samman de som besöker begravningar i Norrköping varje vecka så blir det uppemot 700 personer, men de nya reglerna hoppas man kunna minska den siffran rejält.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.