Foto: Patrik Widegren /SVT

Stor besvikelse hos Nordkalk

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens besked att skydda Ojnareskogen på norra Gotland togs emot med stor besvikelse från Nordkalk och SMA Mineral.

I det Natura 2000-område som ska skyddas har idag Nordkalk fem fastigheter däribland Bunge Ducker där man planerat sin fortsatta täktverksamhet.

– Det är med stor besvikelse vi kan konstatera att regeringen beslutat att utpeka Nordkalks fastigheter till Natura 2000 områden. Ett beslut som givit utrymme för både kalkindustri och naturskydd hade varit fullt möjligt, säger Nordkalks VD Jarkko Kaplin i ett pressmeddelande.

”Nordisk industri kommer att lida”

Enligt Nordkalk kommer konsekvenserna för deras verksamhet på ön i framtiden att bli omfattande.

– Jobben, det gotländska samhället och nordisk industri kommer också konkret att lida av detta beslut, fortsätter Nordkalks VD Jarkko Kaplin.

Nordkalk anser att ett beslut om Natura 2000 på företagets fastigheter inte är förenligt med egendomsskyddet eller reglerna om en rättvis rättegång enligt grundlagen och Europakonventionen.

Ska överväga nästa steg

Nordkalk kommer nu att analysera regeringens beslut och överväga nästa steg utgående från den analysen. Nordkalks verksamhet på Gotland fortsätter även framöver enligt företaget.

– Vi fokuserar nu på den dagliga verksamheten på Gotland och leveranserna till våra kunder som är säkrade en god tid framöver. Den juridiska processen fortsätter samtidigt som vi analyserar de konsekvenser Natura 2000 beslutet medför, avslutar Kaplin.

”Kommer driva frågan med full kraft”

– Jag känner djupt för de medarbetare och entreprenörer som vi tvingats varsla. Jobb växer ju inte på träd på Gotland som alla vet, säger Daniel Juvél, vd för SMA Mineral, i en kommentar.

SMA Mineral har brutit kalksten på Stucks sedan 1998.

– I samband med uppstarten så krävde staten att vi i princip skänkte över 1 200 hektar mark till staten. Denna naturvårdskompensation skulle vara tillräcklig för vår framtida brytning på Stucks. En stor del av den marken är idag Bästeträsk Natura 2000-område.

– Min åsikt är att dagens beslut från regeringen bryter mot det avtal som då träffades. SMA Mineral kommer driva frågan med full kraft, säger Daniel Juvél.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet