Stor brandrisk på Gotland Foto: Robin Haldert, TT

Stor brandrisk på Gotland

Uppdaterad
Publicerad
Eldningsförbud har införts i flera kommuner i Mälardalen, Eskilstuna, Strängnäs, Västerås, Hallstahammar och Surahammar, från och med i dag och tills vidare.

”Det är extremt torrt i skog och mark, och risken för bränder är mycket stor”, konstaterar de fem kommunernas räddningstjänst i ett pressmeddelande.

Samtidigt varnar SMHI att brandrisken i skog och mark är stor i Skåne, Halland och södra Smålandskusten samt på Öland och Gotland.

Myndigheten meddelar även att det är risk för gräsbränder i ett stort område ungefär från länen Värmland, Västmanland och Uppsala och norrut, utom fjälltrakterna.

Flera tusen bränder varje år

Visa

I snitt inträffar årligen mellan 3 000 och 4 000 bränder i skog och mark i Sverige. Brändernas omfattning kan variera mycket från år till år.

Räddningsinsatser samt skador på skog och byggnader ät förknippade med stora kostnader.

Ändå är problemen med bränder i skog och mark relativt små i Sverige, jämfört med hur det ser ut i exempelvis Nordamerika, Ryssland, Australien och i Medelhavsområdet.

Källa: dinsakerhet.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer