Stor brist på behöriga lärare hos religiösa friskolor

Publicerad

71 procent av lärarna i den svenska grundskolan är behöriga, men bara 11 av landets 63 religiösa friskolor når upp till den nivån. Den största bristen på behörighet är det hos de muslimska friskolorna, där ingen skola når upp till genomsnittet.

– Att ha behöriga lärare är avgörande för resultaten och kunskapsinhämtningen i skolan, säger Sandra Wahlström, ordförande för Lärarförbundet i Linköping, som också sitter i förbundsstyrelsen.

Låg lärarkompetens på religiösa friskolor

Nästan 9 000 elever går i dag i religiösa friskolor i Sverige. När det gäller behöriga lärare så finns det ingen muslimsk friskola i landet som når över rikssnittet på 71 procent legitimerade lärare. Snittet för de 11 muslimska är 41 procent. Den muslimska friskolan Kunskapsljuset i Norrköping ligger allra lägst med 15 procent behöriga lärare enligt Skolverkets senaste statistik från tidigare i år.

– Jag tror det kan vara svårt på grund av skolans profil, sa Ayman Hassan på Kunskapsljuset vid en intervju i juni 2017 apropå att skolan haft svårt att locka utbildade lärare de senaste åren.

– Jag får också frågan. Kan du jobba där, måste du inte ha sjal, måste du inte be? Jag tror att fördomarna driver folk härifrån, sa Siv Billström, anställd på Kunskapsljuset, vid en intervju i juni 2017.

Kunskapsljuset granskades av Skolinspektionen

Under mer än ett år har Kunskapsljuset granskats av Skolinspektionen bland annat på grund av låg lärarkompetens, och det har tydligen haft effekt. Till hösten hävdar skolans huvudman att behörigheten ska ligga på 62%, och Skolinspektionen avskrev nyligen kritiken på den punkten.

– Det råder stor lärarbrist i  landet och det drabbar även Kunskapsljuset. Men utifrån lägsta nivån i skollagen har vi nu inte funnit några brister, sa Skolinspektionens Maria Sundqvist till SVT 12 juni.

SVT har även sökt föreningen Sveriges Islamiska Skolor för en kommentar, men inte fått något svar.

Få behöriga även på kristna skolor

Jan Rosman ordf. Johannesskolan i Norrköping Foto: SVT

Det finns 52 kristna friskolor i Sverige och här ligger snittet för behöriga lärare på 55 procent mot rikets 71procent. Elva av de kristna friskolorna når upp till rikssnittet. Den kristna Johannesskolan i Norrköping med 164 elever har endast 32 procent behöriga lärare.

– Det går hyfsat skulle jag säga. Vi har precis anställt en ny behörig lärare men de som inte är behöriga skickar vi på utbildning, säger Jan Rosman, ägare till Johannesskolan i Norrköping.

– Det är bekymmersamt. Hamnar man i en dålig spiral med att man får många obehöriga lärare på en skola så är det svårare att locka till sig behöriga lärare, det ser vi även på de kommunala skolorna, säger Sandra Wahlström, ordförande för Lärarförbundet i Linköping.

Skolverkets statistik: andel legitimerade lärare med behörighet i minst ett ämne på religiösa friskolor läsåret 2017-2018.

Foto: SVT

Kartläggningen

Visa

SVT:s kartläggning bygger på en sammanställning av religiösa friskolor som tidningen Skolvärlden gjorde förra året.

Behörighetsstatistiken är hämtad från Skolverkets databas SIRIS. Den senaste statisktiken för 2017 publicerades där i mars 2018.

Enligt Skolinspektionen så behöver en skola inte söka tillstånd för att införa eller sluta ha konfessionella inslag utanför undervisningen. Vilket innebär att skolor kan ändra inriktning utan att det framgår i statistiken.

De skolor som är med i SVT:s karläggning hade dock konfessionell (religiös) inriktning inskrivet i Skolverkets senaste underlag.

Konfessionella inslag kan vara morgonbön och andakter på raster.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Religiösa friskolor

Mer i ämnet