Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ida Norrström, Ge blod Östergötland, berättar om regionens nya kampanj. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Brist på blod både i Östergötland och på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Under det senaste året har sjukvården i Östergötland haft en ökad efterfrågan på blod, samtidigt råder det just nu brist på blod i flera blodgrupper. För att få fler att ge blod satsar regionen på en ny kampanj.

– Vi jobbar väldigt hårt för att möta den här efterfrågan. Alla blodgrupper behövs, säger Ida Norrström på Ge blod Östergötland.

Framför allt så är det blodgrupp B+ som saknas i Östergötland, men alla blodgrupper behöver påfyllning. Ett stort problem för sjukvården är nämligen att blodet endast kan sparas i sex veckor.

– Det komplicerar vår verksamhet och gör att vi måste vara på tårna hela tiden. Vi är beroende av nytt blod, säger Ida Norrström.

Även på Gotland råder brist på blod. Här är det blodgrupp A+ och A- som saknas just nu.

Ny satsning

För att få fler att ge blod satsar region Östergötland på en ny kampanj som går ut på att arbetsgivare ska uppmuntra sin personal att ge blod under arbetstid.

– Många blodgivare upplever att de inte får tid i vardagen till att komma och ge blod. Därför har vi startat ett samarbete med företag och organisationer och hoppas att ännu fler företag ska ansluta sig, säger Ida Norrström.

Östergötland:

0+: Lågt

0-: Lågt

A+: Lågt

A-: Ok

B+: Akut lågt

B-: Ok

AB+: Lågt

AB-: Ok

Källa: Geblod.se, tisdagen den 21 september.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer