Foto: TT

Stora brister i Norrköpings IT-säkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsens styrning och kontroll av IT-säkerheten måste förbättras, anser kommunens revisorer.

IT-säkerheten har varit i fokus under 2017 och det handlar inte bara om skandalen kring Transportsstyrelsen. Norrköpings kommun har både polisanmält sig själv för brister i IT-hanteringen och gjort en egen granskning av IT-verksamheten. Nu har kommunrevisionens granskning av Norrköpings it-säkerhet  lagts fram.

I den pekas bland annat kommunstyrelsens brister när det gäller ansvaret för it-säkerheten ut – både när det gäller styrning och kontroll. Hanteringen av lösenord och sekretessbelagt material får också kritik.

– Jag törs inte svara på om vi verkligen har tryggat alla de här systemen, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist och fortsätter.

– En sak som vi gör nu är att anställa en säkerhetsansvarig och med hjälp av den personen kommer inte bara att kunna åtgärda de brister som finns nu, vi kommer också kunna bygga upp system som gör att vi långsiktigt blir säkrare, säger han.

Senast den 23 mars ska Norrköpings kommunstyrelse svara på kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.