Stor ökning av psykisk ohälsa bland unga i Östergötland

Publicerad

Enligt en uppskattning från första linjens vård har psykisk ohälsa bland barn och unga ökat med 25 procent i Östergötland jämfört med föregående år.

Antalet unga som söker vård för psykisk ohälsa är 25 procent högre i år jämfört med föregående år och ungefär 20 procent fler tas emot inom specialpsykiatrin för barn, BUP. Vad ökningen beror på kan inte säkerställas än, men en faktor kan vara pandemin.

– Det har varit hemstudier, de ordinarie nätverken har sett ut på ett annorlunda sätt och fritidsaktiviteter har fått ställas in vilket kan vara en faktor till den ökade psykiska ohälsan, säger verksamhetschef Malin Creutz till SVT.

Fler sökande än kapacitet

Det är fler som söker vård än vad det finns kapacitet för och det är köer till både barn- och ungdomshälsan.

– Basen är för liten för hur behovet ser ut just nu. Men det positiva är att våra politiker har ett stort intresse av att möta upp för och belysa den psykiska ohälsan i länet vilket förhoppningsvis kan leda till åtgärder, säger Malin Creutz.

Första linjens vård

Första linjens vård arbetar med att möta barn, ungdomar och familjer i den första kontakten vid tecken på psykisk ohälsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.