Se Cecilie Östvik berätta mer om oron och vad de gjort för att minska smittspridningen i butiken i klippet. Foto: Privat/SVT

Stor oro bland företagare i andra coronavågen

Uppdaterad
Publicerad

Inför julhandeln finns det en stor oro inom handeln och restaurangbranschen. Det visar länsstyrelsen Östergötlands senaste lägesbild. En av de som känner stor oro är barnbutiksägaren Cecilie Östvik i Linköping.

Det har svängt väldigt fort under pandemin med allting. I våras fanns de lite mer actionplaner tycker jag och regeringen gjorde mer för att vi skulle överleva. Den här gången har den bara gått ut och sagt ”handla inte”, säger hon till SVT Nyheter Öst.

Skärpta råd märktes

Enligt lägesrapporten är det många företagare som tycker att hösten nu har varit allvarligare än den första vågen i våras. Enligt Cecilie Östvik märktes en stor skillnad när de skärpta råden infördes.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Det har helt klart märkts av. Men man ser inte till hur butikerna anpassat sig, folk vågar helt enkelt inte gå in istället. Men det har lättat lite, säger hon.

I hennes butik har man bland annat infört ett stoppljussystem som visar om det är många i butiken och man behöver vänta utanför.

Vi kämpar på för att hitta olika lösningar, säger Cecile Östvik.

Se hur det fungerar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet