Genrebild.

Stor oro bland lammproducenter efter vargangrepp

Uppdaterad
Publicerad

Efter vargangreppet i Klockrike har oron bland lammproducenterna i Östergötland växt. Under nästa vecka ska frågan behandlas under Östgötalamms styrelsemöte.

– Det är klart att det finns en oro. Det är fruktansvärt hemskt för djur och människor, man lever för sina djur och det är hemskt när vargen kommer och tar dem, säger Anna Hägge Nilsson, ordförande i föreningen Östgötalamm.

För de djur som inte dödas vid tillfället handlar det dessutom om ett trauma, dräktiga djur kan få missfall.

– De lider något oerhört, de kanske skadas svårt och dessutom blir de väldigt skrämda vid ett angrepp. Är de dräktiga kan de kasta, säger Anna Hägge Nilsson.

Under nästa vecka ska föreningen ta upp om det är aktuellt att ansöka om skyddsjakt.

”Vi måste kunna skydda våra djur“

– Vi måste kunna få skydda våra djur och då är det önskvärt med skyddsjakt. Vargar som inte går på tamdjur kan vi absolut ha men inte individer som angriper tamdjur, säger Anna Hägge Nilsson.

Hon tillägger att det nästintill är omöjligt att försöka skydda sina djur med endast rovdjursstängsel och att ta in djuren under natten är för många producenter en orimlighet.

– Vi har våra djur på betesmarker på ett tvåmilsområde och det rör sig om flera hundra djur. Att då ta in och ut dem varje kväll och morgon är omöjligt för de allra flesta producenter i Östergötland, säger Anna Hägge Nilsson.

”Jag ser det som en utopi”

Anna Hägge Nilsson är dessutom kritisk till rovdjursstängsel. Enligt henne fungerar det inte.

– Jag ser det som en utopi att vi skulle kunna stängsla in alla hagmarker med rovdjursstängsel. För oss handlar det om en kostnad på en halv miljon och det skulle begränsa allemansrätten. Dessutom lär sig vargen att ta sig in, den hoppar genom trådarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.