Stor övning pågår utanför Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten övar Kustbevakninen och Sjöfartsverket sjöräddning tillsammans. Med utgångspunkt i Visby samarbetar flyg, fartyg och helikoptrar för att kunna fungera så bra som möjligt när det blir skarpt läge.

Mitt ute i havet mellan Visby och Valdemarsvik håller kustbevakningens fartyg Triton på att förlisa. Tre av sjöfartsverkets helikoptrar från Ronneby, Stockholm och Visby kallas till platsen och turas om att vinscha ombord den nödställda besättningen. Hela räddningsinsatsen leds, inte från land som är det vanligaste, utan ifrån luften av kustbevakningens flygplan.

– Jag skulle säga att den är mycket realistisk, vi flyger på riktigt och vi har riktiga helikoptrar som flyger dit vi säger. Allting sker i verkligheten och det är väl det som är den stora vinsten med att kunna öva såhär, säger Anders Montan, systemoperatör vid Kustbevakningen.

”Då passar vi på”

Det hela är en av få tillfällen där kustbevakningen och Sjöfartsverket har möjlighet att öva tillsammans. Totalt cirka 40 personer deltar.

– Det är väldigt viktigt att öva tillsammans, det är då det kan fungera under en skarp insats och det har sina knepigheter att få ihop tre helikoptrar och ett flygplan vid ett och samma tillfälle när de samtidigt ska ha beredskap för skarpa uppdrag. Nu går det att göra under hösten med hänsyn till all annan verksamhet så då passar vi på, säger Mattias Lindholm, presstalesperson för Kustbevakningen.

”Det ser man inte från land”

Det är få tillfällen då det behövs, men att kustbevakningens flyg leder en sådan här operation från luften kan vara avgörande i ett skarpt läge.

– Dels vet de exakt vilka väderförhållanden och andra förhållanden som finns på platsen, det ser man inte från land. De kan flygning själva och kan hela tiden se vad som händer på haveristen och hur de de räddande enheterna rör sig, säger Mattias Lindholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.