Abborre, gös och mörtfiskar trivs väldigt bra under varmare förhållanden. Foto: Malin Hoelstad / SvD / Åke Erlandsson/ TT

Så har den varma sommaren påverkat fisk längs kusten

Publicerad

Sommarens höga temperaturer gjorde att livet under ytan också påverkades. Det visar de provfisken som Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har gjort längs Sveriges kuster.

– Årsynglen av abborre har varit både ovanligt många och stora, mellan sju och åtta centimeter, under årets provfisken, vilket tyder på att det har varit ett ovanligt gott år för abborren. Det kommer sannolikt innebära en positiv skjuts för arten och leda till goda fångster i fisket om tre till fyra år när fisken har vuxit till sig, säger Fredrik Franzén fiskeriassistent vid SLU Aqua.

Värmen är viktig för att flera fiskarter ska kunna utvecklas. Abborre, gös och mörtfiskar trivs väldigt bra under varmare förhållanden, medan marina arter som till exempel torsk och strömming trivs i kallare vatten.

– Att fångsterna av olika arter beror på vattentemperaturen är inget nytt och fångsterna under ett enstaka år speglar inte heller den långsiktiga utvecklingen för fiskarterna. Men våra provfiskefångster under den här varma sommaren pekar däremot på hur fisksamhällena längs kusten kommer att se ut i ett framtida varmare klimat, säger Jens Olsson, forskare vid SLU Aqua, i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.