Foto: SVT

Stor undersökning av östgötars och gotlänningars miljö och hälsa

Uppdaterad
Publicerad

Hur ser gotlänningar och östgötar på sin miljö, och hur påverkas de av den? Det här tas upp i en rapport som presenterades idag på Gotland av Arbets- och miljömedicin från Region Östergötland.

Rapporten bygger på drygt 4 000 enkätsvar från hushåll i Östergötland och Gotland. 

– Vi har tittat på hur de upplever utomhusluften, radon, buller, grönområden, dricksvatten. Vad de har för förhållande till livsmedel och plast och kemikalier. Det är allt möjligt egentligen, säger Elisabeth Lindberg som är specialistläkare hos arbets- och miljömedicin i Linköping.

Buller

Påverkas du av cigarettrök eller röklukt från grannens skorsten? Har du mögelskador i bostaden och är ditt dricksvatten helt okej? Det är några av alla frågor som tas upp. Bengt Ståhlbom på arbets- och miljömedicin, har speciellt tittat på buller.

– Man kan konstatera att det är fler av kvinnorna som upplever besvär av buller jämfört med män. Det skiljer ganska mycket där, säger han. 

Vattenanalyser oroar

Några analyser om varför, innehåller inte rapporten. Så hur det kommer sig att kvinnor mer än män störs av buller, kan vara något för myndigheterna att jobba vidare med. När det gäller dricksvatten så konstateras i rapporten att trots att Gotland har många hushåll med egen brunn så är man inte lika duktiga som i Östergötland på att kontrollera kvaliteten på vattnet. 

Av de hushåll med egen brunn som svarat på enkäten så hade 53 procent i Östergötland gjort en vattenanalys under de senaste tre åren. På Gotland var siffran 44 procent. 

– Det tycker vi är lite oroande, säger Elisabeth Lindberg och får medhåll av Emelie Vejlens som är samordnare på länsstyrelsen på Gotland. 

– Det finns ju stora problem med att man har för höga halter av bakterier eller kväve, eller annat. Så jag vill verkligen uppmana alla med egen brunn att ta regelbundna vattenprov, säger hon. 

Samhällsplanering

Det som nu sammanställts kommer kommunerna och regionerna att ha nytta av framöver, menar Emelie Vejlens. 

– Jag hoppas att man kan använda underlaget om hur man upplever sina miljöer både samhällsplanering och inom sjukvården. Det handlar mycket om samhällsplanering, hur ska samhället se ut i framtiden, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.