Foto: Caroline Lindblad/SVT

Stora avhopp bland åklagare

Uppdaterad
Publicerad

95 åklagare har slutat på sina jobb sedan 2017, visar siffror från Åklagarmyndigheten som Sveriges Radio P4 Östergötland tagit del av. Det är betydligt fler än de runt 40 som slutar ett normalår.

En orsak till att många har slutat är en hög arbetsbelastning.

– Vi är tröttare, har aldrig varit så få som vi är nu, samtidigt som polisen börjar leverera, säger Torsten Angervåg, chefsåklagare i Norrköping till P4 Östergötland.

Norrköping

Polisen har fått mer pengar och har den senaste tiden börjat utreda fler brott. Åklagarmyndigheten, där de anställda åklagarna sedan ska leda polisernas utredningar, har däremot inte fått mer pengar.

”Riskerar att bli en flaskhals”

Enligt Åklagarmyndighetens budgetunderlag som överlämnades till regeringen i år behövs nästan 180 miljoner kronor till fram till 2021 för att runt 100 åklagare inte ska sägas upp.

– Vi riskerar att bli en flaskhals om inte vi får ökade anslag. Det som polisen levererar måste ju tas om hand, säger Torsten Angervåg.

”Man biter gärna ihop”

Johan Nilsson är idag jurist på Transportstyrelsen, men har tidigare arbetat som åklagare i nio år. Han kan vittna om en tuff arbetsbelastning.

– Man jobbar inte bara de 40 timmarna, 54-50 är inte ovanligt snarare regel och under perioder ännu mer, 55-60 kanske.

Och situationen i takt med mer avancerade mål och komplicerade brott.

– Man biter gärna ihop, kavlar upp ärmarna och jobbare lite hårdare. Det påverkar humör och familjeliv och möjligheter till avslappning, säger Johan Nilsson till P4 Östergötland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet