Okunskap i primärvården hur man ska remittera patienter, om var och vem som tar emot dem. Foto: TT

Stora brister i smärtvården

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska vården av långvariga smärtor har stora brister i specialistvården och i synnerhet i primärvården.

– Med tanke på att en mycket stor del av befolkningen har långvariga smärtor och att det är förknippat med omfattande sjukskrivningar finns det all anledning att med rapporten som utgångspunkt göra rejäla åtgärder, säger Björn Gerdle som är professor och överläkare på Smärt- och rehabiliteringscentrum på Universitetssjukhuset i Linköping. 

En expertgrupp har på uppdrag av SKL granskat och kartlagt den svenska smärtvården vad gäller långvariga smärtor. Kartläggningen visar på stora brister, både inom specialistvården och i synnerhet i primärvården.

Stor okunskap i primärvården

– Till exempel hur man ska remittera patienter, okunskap om var och vem som tar emot dem.  Och i deras handläggning av patienter, säger Björn Gerdle. 

– Och bristerna upplever de själva inom primärvården; bristande systematik, kunskapsbrist och brist på utbildning.

– All anledning att göra rejäla åtgärder, säger professor Björn Gerdle Foto: Linköpings universitet

Hälften har långvarig smärta

Smärta är den vanligaste orsaken till besök i primärvården. 

– Och hälften av dem har ett långvarigt smärttillstånd, säger Björn Gerdle. 

Långvarig smärta tillsammans med psykisk ohälsa är den stora och vanligaste orsaken till långvarig sjukskrivning. 

– Det får stora konsekvenser och kostnader både för individen och samhället, säger Björn Gerdle. 

Var femte vuxen 

– Ungefär 20 procent av den vuxna befolkningen har åtminstone ett medelsvårt till svårt smärttillstånd, säger Björn Gerdle. 

Det är framför allt smärta i leder eller muskler, i nacke, skuldra och ländrygg. Eller en generell smärta i hela kroppen som till exempel fibromyalgi. 

– Jag tycker Östergötland ska bidra till att nationellt ta tag i situationen och i vilken ordning man ska göra det. 

Smärtvården i länet 

– Här finns det en politisk medvetenhet i högsta regionledningen och ett smärt- och rehabiliteringscentrum på specialistnivå och det finns inte i alla landsting, säger Björn Gerdle. 

Så situationen i Östergötland är jämförelsevis ganska god. 

– Men det finns brister inom annan specialistvård i länet i hur de uppfattar sitt uppdrag att ge smärtlindring och smärtvård. 

– Och hälsoskillnaderna mellan Norrköping och Linköping är något för regionen att analysera, säger Björn Gerdle. Om det finns ojämlikheter i primärvården i länet vad gäller smärtvård.

– Bristande systematik och kunskapsbrist, det upplever primärvården själva att de har, säger Björn Gerdle Foto: Linköpings universitet

Uppdaterad kunskap

Det kommer alltid ny kunskap men hur får man tag i den? 

– Universitetsorterna borde bygga upp och hålla igång aktuella kunskapsunderlag, kunskapscentra som samverkar. De kan användas och behövs i patientarbetet, säger Björn Gerdle. 

Sverige är kända för bra kvalitetsregister.

– Men kvalitetsregistren inom smärtvården täcker inte hela fältet. Området bör utvecklas och byggas ut för folk med långvarig smärta. 

Globalt problem 

I europeiska kartläggningar ligger Sverige nära genomsnittet för 15 europeiska länder. Och på senare år har USA uppmärksammat att kroniska smärtor ger enorma ekonomiska förluster och kostnader.

Kartläggningen över smärtvården

Nationellt uppdrag Smärta – en rapport över smärtvården i Sverige.

Rapporten har tagits fram av en expertgrupp på uppdrag av Nationell Samverkansgrupp för Kunskapsstyrning (NSK) och utgör ett underlag för behovet av nationell samordning för området långvarig icke cancerrelaterade smärta hos vuxna.

I uppdraget till expertgruppen ingick att kartlägga förutsättningar som finns i landstingen/regionerna för diagnostik, behandling och rehabilitering av patienter med långvarig smärta.

Medverkande i expertgruppen var: Marcelo Rivano-Fischer (ordförande)Britt-Marie Stålnacke, Torsten Gordh, Gunilla Brodda Jansen, Bo Christer Bertilson, Magnus Peterson, Clas Mannheimer och Björn Gerdle 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.