Stora hälsorisker på äldreboende

Uppdaterad
Publicerad
Igår fick omsorgsnämnden i Norrköping besked om hälsorisker för de gamla som vårdas på Timmermannens äldreboende i Hageby.

De som vårdas på Timmermannen utsätts för hälsorisker eftersom de inte erbjuds en god och säker vård menar medicinskt ansvariga sjuksköterskor. De har sammanställt bristerna som presenterades för Omsorgsnämnden på onsdagen.

– Det är ändring på gång. Vi ska anställa sex eller sju undersköterskor samt en eller två hälso- eller sjukvårdspersonal, säger Eva-Britt Sjöberg (KD), som är ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Norrköpings kommun. Men hon vet för ögonblicket inga exakt datum nyanställningarna.

Svåra lokaler

Häromåret la korttidsboendet ner men återöppnades i januari 2015 med 28 korttidsplatser. För ett par månader sedan tillkom 24 lägenheter för särskilt boende på Timmermannen.

– Det har varit en svår bemanningssituation. Huset är inte optimalt ur bemanningssynpunkt, säger Eva-Britt Sjöberg.

Normalt sett har en sådan här typ av boende 14 vårdplatser per våning. På Timmermannen är det enbart 7 vårdplatser per våning på grund av att byggnaden är smal och hög. Personalen måste alltså hela tiden ta sig in och ut genom låsta dörrar, transportera vårdtagare i hiss och springa i trappor.

– Vård- och omsorgskontoret behöver se över vilka patienter som placeras på Timmermannens korttidsboende i och med att bemanningssituationen är som den är, säger Eva-Britt Sjöberg.

Kritik mot snabbt öppnande

Mona Olsson (V), oppositionsråd i Norrköping kommun tycker att den nya majoritetens beslut att återöppna Timmermannen skulle tänkts igenom bättre.

– Varslet var för kort. Det saknades legitimerad personal vid öppnandet och det är fortfarande problem med bemanningen, säger Mona Olsson.

Hon tog själv beslutet att lägga ner Timmermannen, som dåvarande ordförande i nämnden.

– Det var av ekonomiska skäl.

Nu har en del av personalen sagt upp sig och sjukfrånvaron är hög.

– Det finns inte vikarier och när vårdtagare ska flyttas går det åt tre personal vilket innebär att man får tömma två våningar på personal, säger Mona Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#hemtillvarjepris

Mer i ämnet