Garaget har redan brunnit ner till grunden – sedan spred sig branden till villans tak. Foto: Niklas Luks

Villa totalförstördes i storbrand

Uppdaterad
Publicerad

Sent på valborgsmässoafton larmade boende i en villa i Gistad, mellan Norrköping och Linköping, att det brann i deras garage. Lågorna slog upp ur garaget, och kort senare hade elden spridit sig till villan som inte gick att rädda.

– Vår inriktning var att jobba stenhårt för att rädda villan, men vi kom till en gräns där vi inte kunde förhindra att den brann upp, säger Daniel Agerhult, inre befäl på räddningstjänsten, när SVT pratar med honom strax innan 11 på onsdagsförmiddagen.

Larmet kom till räddningstjänsten klockan 23.45 på valborgsmässoafton. Det var de boende i huset som då hade märkt att det brann i garaget.

Försökte släcka själva

Branden tog sig snabbt. I väntan på räddningstjänsten kämpade de boende med att släcka så mycket som möjligt med vattenslangar. Men det hjälpte inte. Bara kort senare slog lågorna upp ur garaget och elden spred sig vidare till villans tak.

Väg stängdes av

Räddningstjänsten var inatt på plats med fem stationer. Polisen var också på plats och hade stängt av gamla E4, länsväg 796, som går förbi villan.

På morgonen öppnades vägen upp igen, branden är under kontroll och antalet räddningstjänstpersonal som arbetar på plats är färre. Men kan komma att öka igen under onsdagseftermiddagen när man ska gräva runt huset.

– Huset har rasat ihop och om vi inte gräver runt kommer det ligga och brinna länge. Men just nu är det för varmt, så det troliga är att vi får dit en grävare i eftermiddag. Då kommer vi förmodligen ta dit extra folk eftersom det är så lätt att det slår upp gnistor igen när det börjas gräva, säger yttre befälet Daniel Agerhult.

Brandorsaken: grillning

Enligt polisen startade branden efter en grillning.

– Men det ska ha varit en regelrätt sådan, så det finns ingen misstanke om brott. Vi har rent formellt tagit upp en polisanmälan och brand utan misstanke om brott och dokumenterat platsen, säger polisens presstalesperson Åsa Willsund.

Uppdatering klockan 14: Enligt räddningstjänstens yttre befäl, Daniel Agerhult, har man nu börjat gräva runt huset.

– Vi avslutade det vi kallar för räddningstjänst klockan 14. Ägaren övertar nu bevakningen, men vi kommer fortsätta vara där och övervaka, säger han.

Ingen person har skadats av branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.