Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Andreas Tingefors berätta om vad som väntar för skogsägarna efter stormen Malik. Foto: SVT

Stormig tid för skogsägare: ”Alla har påverkats”

Publicerad

Nedblåsta träd till följd av stormen Malik innebär stora konsekvenser för Södra Skogsägarnas medlemmar. De flesta är drabbade på något sätt, mer eller mindre, menar Andreas Tingefors på Södra Skogsägarna.

Stormens inverkan väcker reaktioner. I Östergötland har Södra Skogsägarna cirka 5000 medlemmar och i Jönköpings län runt 8300 medlemmar.

– Det ringer många medlemmar som uppmärksammar att det blåst ner skog. Några vill ha hjälp med inventering och andra inser att det är övermäktigt att hantera själva.

Konsekvenserna av stormen varierar för skogsägare. Men i Östergötland och i östra delarna av Jönköpings län har i princip alla drabbats på något vis.

– Det kan vara allt ifrån ett enskilt träd som har blåst ner på fastigheten till någon som har hundratals. På något sätt har alla påverkats.

Hör mer om hur skogsägarna drabbats av Malik i videon.

”Svårt att säga hur vi har drabbats”

Skogsägarföreningen arbetar nu med ett genomgripande inventeringsarbete för att bilda sig en uppfattning om skadorna. Andreas Tingefors uppmanar enskilda skogsägare att inventera sin skog, men att göra det med stor försiktighet.

I nuläget vet de inte hur många träd som har blåst ner. Därför är det för tidigt att uppskatta hur skogsägare drabbas ekonomiskt, uppger Andreas Tingefors.

En anledning till att Södra Skogsägarna vill få bort nedfallna träd är att förhindra angrepp från granbarkborren.

– Vindfällen är en föryngringsplats för dem. Det handlar om att upparbeta vindfällen för att begränsa framtida granbarkborrskador som kommer under våren och försommaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Åtvidaberg

Mer i ämnet