Ödeshög, Visby & Vadstena är kommuner där det är störst klyfta mellan höginkomsttagare och medianinkomsten i vårt område. Foto: TT/SVT/TT

Större skillnader mellan fattiga och rika

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som många fått det bättre i samhället är det stora skillnader mellan dem som tjänar mest och dem som tjänar minst. Ödeshög är den kommun i Östergötlands län där skillnaden mellan medel- och höginkomstagare är störst 2017. Det visar en kartläggning som SVT har gjort med underlag från SCB.

Om man tittar på den grupp som tjänar allra mest (en procent) i en kommun jämfört med medianinkomsten (den mittersta inkomsten) i samma kommun, så sticker vissa kommuner ut.

Gotland, Vadstena och Ödeshög sticker ut

I vårt område är klyftan mellan höginkomsttagare och medianen som störst i Gotland, Ödeshög och Vadstena. Det framgår när SVT undersöker dem ekonomiska löneklyftorna i Sveriges kommuner med statistik från SCB.

– Tråkiga och allvarliga siffror för Ödeshög. Klyftorna ökar och det är viktigt att ta på allvar för oss politiker, säger Annicke Oscarsson (KD), kommunalråd i Ödeshög till SVT.

Ingen nackdel med höginkomsttagare

Hon påpekar att procentsatserna naturligtvis slår hårdare i en liten kommun som Ödeshög och tror att det kan vara en förklaring till att Ödeshög hamnar så högt upp i rankingen i statistiken. Och hon ser ingen nackdel med att det finns höginkomsttagare som betalar skatt i kommunen.

Men hon ser också att det finns problem i Ödeshög.

– Vi ser att inkomstskillnaderna har ökat. Och det handlar delvis om att arbetslösheten ökar, säger Annicke Oscarsson.

Sämre arbetsmarknad

Små kommuner i hela Sverige tampas med en del tuffa frågor, enligt Annicke Oscarsson.

– Många kommuner har fått ta emot många nyanlända. Samtidigt som det inte finns samma möjligheter till arbetsmarknad, lokaltrafik och arbetsförmedling som de större kommunerna, säger Annicke Oscarsson och fortsätter:

– Det är en stad-land-fråga som man även måste jobba med på riksnivå.

Gotland har stora klyftor

Gotland har den sjätte största skillnaden mellan medianinkomst och höginkomsttagare i landet. Här tjänar en procent närmare 19 gånger mer i månaden jämfört med medelinkomsttagarna.

Ödeshög och Vadstena kommer på nionde respektive 16:e plats. Skillnaden mellan dem som tjänar mest och medianinkomsttagaren är som lägst i Finspång bland kommunerna i vårt område.

”En av de viktigaste frågorna”

Enligt Annicki Oscarsson behöver fler arbeta för att minska klyftorna i samhället.

– Vi ser allvarligt på den här utvecklingen och behöver jobba med det. Grunden för större jämlikhet i inkomster är att människor får utbildning och arbete. Det är en av de viktigaste frågorna för oss.

Du kan kolla hur det ser ut i just din kommun här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.