Foto: SVT

Strömmen tillbaka i Valdemarsvik

Uppdaterad
Publicerad

Ett strömavbrott drabbade under natten Valdemarsviks tätort. Vid 11-tiden hade alla fått tillbaka strömmen.

Strömavbrottet drabbade kommunen runt klockan 03.00 i natt. Båda transformatorerna var enligt Eon utslagna och omkring 2200 kunder berördes under morgonen.

Vid 09.30-tiden meddelar Eon att det nu är knappt 300 i Valdemarsviks tätort som saknar ström, men att de troligen kommer få tillbaka den när som. Men det är fortfarande avbrott i Gryts skärgård – men det avbrottet är troligen väderrelaterat.

Klockan 10.56 meddelade Eon att strömavbrotten var avhjälpta och att alla kunder nu åter har fått tillbaka strömmen.

Skola öppnar senare

Strömavbrottet har bland annat påverkat skolorna i kommunen.

– Vammarskolan har gett besked om att de ska öppna vid lunch. Det beror lite på tillgången till ström. Lågstadieskolan i tätorten har öppet, men med begränsad verksamhet. Förskolorna håller stängt framför allt för att det inte finns någon värme, säger Jenny Elander Ek (C), kommunalråd.

På kort tid har kommunen drabbats av flera strömavbrott – nu både i tätorten och i skärgården. Finns det kritik mot Eon från kommunens sida?

– Vi får vänta och se vad de lämnar för förklaring först. Vi får återkomma senare i så fall när vi vet vad som har hänt.

Vården påverkades

Även vårdcentralens verksamhet i Valdemarsvik påverkades. Enligt Region Östergötland kommer patienter som har bokade tider idag att kontaktas och deras besök kommer flyttas fram.

– Vårdcentralen är öppen för akuta tillstånd men vi kommer att kontakta patienter som har bokade besök i dag och flytta fram tiderna. Vi ser nu över vilka funktioner som påverkas av strömavbrottet, säger Charlotte Kettle, vårdcentralschef i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valdemarsvik

Mer i ämnet