Störst ökning av fullvaccinerade i Ryd

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten har regionerna i landet gjort riktade insatser för att få fler att vaccinera sig mot covid.

SVT har gjort en sammanställning utifrån Folkhälsomyndighetens statistik över utvecklingen under perioden 3 september – 23 november.

Så här ser det nu ut i Östergötland och på Gotland.

Folkhälsomyndigheten har delat upp Sverige i knappt 6 000 mindre områden. I sex procent av de områdena, 340 stycken, är vaccinationsgraden lägre än 70 procent hos invånare över 18 år.

Lägst andel i Hageby – störst i Sturefors/Vidingsjö

Bland dessa hittas Hageby i Norrköping där stadsdelens fyra områden har mellan 61-65 procent fullvaccinerade. Det gör Hageby till den del av Östergötland som i nuläget har lägst andel fullvaccinerade.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

De områden som har länets största andel fullvaccinerade finns i Linköpings kommun. I Sturefors och Vidingsjö ligger vaccinationsgraden på mellan 92 till 96 procent.

Störst effekt i Ryd – från 27 till 74 procent

Region Östergötlands riktade insats under hösten har haft störst effekt i ett av Linköpings områden.

Stadsdelen Ryd har fem områden och i ett av dessa har ökningen av fullvaccinerade under hösten varit hela 47 procentenheter. Från att ha legat på en nivå på 27 procent vaccinerade är man nu uppe i 74 procent där.

Gotland: Stor ökning i Bingeby

Bingeby på Gotland har haft den största ökningen av andelen fullvaccinerade under hösten. Där har man gått från 56 procent till 84 procent.

Störst andel fullvaccinerade på ön har Klintehamn, ett område i Gråbo och två områden i det som i statistiken kallas Gotland södra. Där har 91 procent fått båda sprutorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet