Arkivbild från militärövningen Aurora 17. Foto: Karl Melander/TT

Största totalförsvarsövningen sedan kalla kriget – alla kommuner deltar

Uppdaterad
Publicerad

I november inleds den största totalförsvarsövningen i Sverige sedan i mitten av 1980-talet. Förutom Försvarsmakten deltar alla kommuner i landet, samt länsstyrelser, regioner/landsting, blåljusmyndigheter, frivilligorganisationer och delar av näringslivet.

Övningen kommer pågå under hela 2020 och engagera över 400 aktörer. Inte sedan det kalla krigets dagar har en så omfattande totalförsvarsövning genomförts i landet.

– Efter att ha legat i träda i över 15 år återstår det mycket arbete för att bygga upp det civila försvaret så att det är rustat vid höjd beredskap. Men vi har kommit en bra bit på vägen i Östergötland och har en god samverkan mellan länets offentliga aktörer. Nu när vi går in i totalförsvarsövningen tar vi ytterligare steg i arbetet, säger Jenny Knuthammar, försvarsdirektör på Länsstyrelsen Östergötland, i ett pressmeddelande.

Först ut i Östergötland är Kinda kommun den 5 november.

– Övningen ger oss möjlighet att ytterligare utveckla det samarbete som krävs mellan civila krafter och det militära försvaret för att vi ska stå emot olika sorters angrepp. Jag ser fram emot att få starta övningen i vårt län. Övning ger färdighet, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland.

Rollen för kommunerna som ingår i civilförsvaret är:

  • Värna om den civila befolkningen.
  • Säkerställa att de viktigaste samhällsfunktionerna fungerar, exempelvis vård, skola och omsorg.
  • Bidra till Försvarsmaktens förmåga vid ett väpnat angrepp eller krig i vårt land.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.