Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det här är bara en liten del av allt skräp som David Olsson fiskade upp ur Strömmen. Foto: SVT/Jenny WidellVisa alla (3)
Visa alla (3)

Storstädning i Strömmen gav rejäl fångst

Publicerad

Gamla cyklar och däck, ett kravallstaket, en parkbänk, ja, till och med ett badkar – det var några av alla de ”fynd” som ett gäng frivilliga drog upp ur Motala ström i Norrköping i helgen. 

– Det är så trist att folk kan se ett nöje i att skräpa ner, säger initiativtagaren och sportfiskaren David Olsson som under flera timmar slet hårt tillsammans med omkring 30 andra frivilliga.

Risk att skada sig

Redskap, båtar, en stor container och inte minst slitstarka handskar fanns på plats. För det går att skada sig rejält när när man drar upp tunga, rostiga och vassa föremål ur vattnet.

David Olsson vet. För några veckor sedan skar han sig så pass illa på en rostig cykel som gick mitt itu att han fick låta sy sju stygn i tummen. 

– Men skam den som ger sig, säger han.

Under lördagens ”skattjakt” gick det bättre. Uppslutningen var stor, fynden många och skadorna obefintliga.

– Jag är glad att ingen skadade sig, just när man tar in frivilliga så här, säger David Olsson.

Redskap, båtar, en stor container och inte minst slitstarka handskar fanns på plats när skräp från botten skulle rensas. Foto: SVT/Jenny Widell

Vattnet fint på ytan

Bakgrunden till hans engagemang är att han vill ”få tillbaka strömmen till det fina vatten som det en gång var”. Det hjälper inte att vattnet ser fint ut på ytan när det flödar av gamla kundvagnar, parkbänkar, bord, stolar, cyklar, badkar, vägskyltar och kravallstaket där under. 

– Jag tror att en del tycker att det är kul att slänga ner sådana här saker och att man gör det tillsammans med polare, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet