• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Ida Norrström är blodgivarsamordnare inom Region Östergötland och hon berättar att man nu har större behov av blod inom sjukvården. Foto: privat//Stina Stjernkvist/TT

Blodgivarsamordnare i Östergötland: ”Fler patienter i behov av blod”

Publicerad

För att möta behovet av blod inom sjukvården behövs fler blodgivare, uppger GeBlod, det nationella samarbetet mellan landets blodcentraler.

– Vi ser att vi har svårt att hålla jämna steg sett till behovet av blod inom sjukvården, säger Ida Norrström, blodgivarsamordnare Region Östergötland.

Vidare säger hon att man inom länet har en skara trogna blodgivare, men behovet av blod inom sjukvården har ökat.

– Under 2020 var det en större blodåtgång än året innan. Vi kan konstatera att är fler patienter i behov av blod, säger Ida Norrström.

Samtliga blodgrupper

Det är inte brist på någon speciell blodgrupp, utan behovet är lika stort i alla blodgrupper.

– Det finns ju alltid ett väldigt stort behov av de två vanligaste blodgrupperna, A positiv och 0 positiv, men det finns stort behov av samtliga blodgrupper.

Under coronapandemin arbetar blodverksamheten enligt Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer. Blodgivare ska vid blodgivningstillfället känna sig friska. Vid förkylning ska det ha gått minst två veckor sedan det senaste förkylningssymptomet före blodgivning.

I klippet nedan får du svar på tre frågor om att ge blod under pandemin:

Vem kan ge blod?

För att bli blodgivare ska man vara frisk, mellan 18 och 60 år, ha en giltig identitetshandling (med svenskt personnummer), väga minst 50 kilo och kunna läsa och förstå svenska obehindrat. Blodgivare ska också ha ett godkänt blodvärde, vilket kontrolleras vid första besöket.

Källa: GeBlod

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.