Tandhygienisten Bernt Herlitz blev avskedad av Region Gotland efter att han angivit asylsökande. (Bild från SVT-serien Domstolen.) Foto: SVT

Stort stöd för avskedade tandhygienisten som angav asylsökande

Uppdaterad
Publicerad

Den av Region Gotland avskedade tandhygienisten Bernt Herlitz dömdes av Arbetsdomstolen (AD) att betala rättegångskostnader på över 400 000 kronor. Men genom stöd i sociala medier har nu mer pengar än så samlats in till hans hjälp.

Bernt Herlitz hade i mejl till Migrationsverket lämnat uppgifter om att flera av hans patienter, som var asylsökande, troligen var äldre än de uppgav. Något som enligt AD bröt mot tystnadsplikten och därmed också gav laglig grund för ett avskedande.

Men efter upprop i sociala medier om att hjälpa Bernt Herlitz med kostnaderna efter AD:s dom behöver han inte längre oroa sig för de ekonomiska följderna av domen.

– Det känns jätteskönt. Jag förlorade i domstolen, men vann folket. På två dagar fick jag jag in en halv miljon, säger Bernt Herlitz.

Kommer du att driva ditt ärende vidare och i så fall till vilken instans?

– Jag vet inte. Jag måste ta reda på mer fakta och sedan får vi se.

En arbetstvist som avgjorts i AD kan inte överklagas inom det svenska rättssystemet.

Här kan du se det avsnittt i serien Domstolen där Bernt Herlitz medverkar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer