Ett 60-tal lägenheter fick evakueras vid branden i Skäggetorp i lördags. Foto: SVT/Jeppe Gustafsson

Stort stöd till de branddrabbade i Skäggetorp

Uppdaterad
Publicerad

Redan dagen efter den stora branden i stadsdelen Skäggetorp i Linköping hörde människor av sig för att skänka kläder och hygienartiklar till de som mist allt i branden.

– Det är ett fantastiskt initiativ av bland annat Förskolan Skattegården, Skäggetorpsskolan, Stadsmission och Stångåstan, säger Stadsdelsplanerare Magdalena Ingberg på Stångåstaden.

– Vi har fått in så mycket kläder att vi fått göra en paus, fortsätter hon.

Lämna allt för att undkomma eld och rök

Larmet om branden kom strax före 16.00 på lördagen och då fick alla som befann sig i någon av de 60 lägenheter som berördes lämna dem så fort de kunde, utan att kunna ta med sig kläder eller hygienartiklar.

– Det är hygienartiklar och barnkläder som kommer i främsta rummet, men det kommer att finnas ett behov av kläder under ganska lång tid, säger Magdalena Ingberg.

Var utomhus när larmet kom

Sacdiyo Abdule var och handlade i Skäggetorp centrum när hon blev uppringd av en av sina grannar som berättade att det brann och om Sacdiyo Abdule fortfarande var kvar i lägenheten.

– Det var tur att jag var ute, säger Sacdiyo Abdule.

Men hon fick inte med sig mer än de kläder hon och barnen hade på sig, allt annat blev kvar i lägenheten.

Flytta tillbaka efterhand

Ett 60 lägenheter fick evakueras. 36 eldhärjades och 24 rökskadades, men redan den här veckan kan det bli aktuellt med återflytt för de som bor i lägenheter som drabbades minst.

– Men först måste försäkringsbolagen gå igenom allt. Det är inget som vi styr över, säger Heidi Berger, marknadsansvarig på Stångåstaden.

Polisen hoppas kunna påbörja den tekniska undersökningen under tisdagen. En förundersökning om grov allmänfarlig vårdslöshet är inledd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet