Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Jansson, flygplatschef och tillförordnad vd, berättar i klippet hur det påverkar verksamheten att fler nu ser ut att våga ge sig ut och resa igen. Foto: Axel Brantemo/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Uppsving för klassisk charter när resandet ökar igen

Publicerad

Restriktioner har lättats och Utrikesdepartementet har lyft sin avrådan om resor med anledning av pandemin. Men redan sen augusti har Norrköpings flygplats märkt en ökning av resenärer.

Peter Jansson, flygplatschef och tillförordnad vd vid Norrköpings flygplats, är glad att människor återigen vågar sig ut i världen. Enligt honom kan pandemin leda till ett uppsving för den klassiska charterresan.

– Det tror vi, med tanke på pandemin och trygghet, att det kommer att öka i alla fall under 2022. Just den här tryggheten, helst om du har barn också, att veta att du kommer hem tryggt, säger han.

• Lingmerths Resebyrå med kontor i Linköping:
1. Hur är trycket på resor nu? 

”Lingmerths är främst en partner för möten och affärsresor och hos de kunderna ser vi ett högt tryck på resebokning och rådgivning just nu. Men även på privatresesidan.”

2. Märker ni någon skillnad sedan restriktionerna släppts/sedan UD tog bort sin avrådan? 
”Det har varit stor efterfrågan hela september så ingen egentlig skillnad från idag. Det är ju också så att vi ska bli insläppta i de länder vi vill resa till.”

3. Hur blir det med julresor, börjar det redan ta slut eller hur ser det ut där?
”Vi bokar i nuläget inte charterresor så kan inte svara på denna fråga.”

4. Vad innebär det för din verksamhet att resandet tycks komma igång igen nu? 
”Det är så klart oerhört välkommet att bokningarna ökar och med största sannolikhet också innebär en mindre andel avbokade resor och möten. Det har varit och är en utmaning att möta den på kort tid stigande efterfrågan efter ett och ett halvt år av väldigt låga bokningsnivåer, men vi är glada att kunna växla upp och till och med titta på ny- eller återanställningar. Framför allt är vi stolta över allt vi har kunna åstadkomma under de senaste 18 månaderna och vi tror starkt på framtiden för branschen.”

• Ticket privatresor i Linköping:

1. Hur är trycket på resor nu?

”Vi märker en jättestor skillnad i efterfrågan efter att UD gick ut med att de lyfter avrådan nu på fredag.”

2. Märker ni någon skillnad sedan restriktionerna släppts/sedan UD tog bort sin avrådan?

”Försäljningen av resor till vinterresmål mer än fördubblades redan dagen efter beskedet”

3. Hur blir det med julresor, börjar det redan ta slut eller hur ser det ut där?

”Än så länge ser utbudet bra ut, och både charterbolagen och flygbolagen har många lediga stolar. Det gör att även priserna fortfarande är låga.

Men eftersom resebolagen har justerat ner sin kapacitet under pandemin finns det alltid en risk att de mest populära avgångarna bokas upp om den här efterfrågan håller i sig, så det gäller att passa på medan det fortfarande är coronapriser på biljetterna. Annars kan det hända att priserna går upp, eller att man får vara lite flexibel och välja en mindre attraktiv avgång.

Hotellutbudet ser vi däremot ingen fara med eftersom det bara är flygstolarna som är färre än innan corona. Väl på resmålen finns det gott om rum och utrymme eftersom resandet fortfarande är lägre än ett normalår, medan stränderna är lika långa och hotellen har lika många rum som vanligt.”

4. Vad innebär det för din verksamhet att resandet tycks komma igång igen nu?

”Det är jättekul att äntligen få hjälpa kunderna ut i världen igen. Det senaste året har vi mest ägnat åt att hjälpa kunderna med ombokningar, återbetalningar och andra frågor, och det är såklart kul när man lyckas hjälpa en orolig kund även med detta. Men det vi i branschen verkligen brinner för är ju att hjälpa kunderna komma iväg till soliga stränder och nya upplevelser.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Jansson, flygplatschef och tillförordnad vd, berättar i klippet hur det påverkar verksamheten att fler nu ser ut att våga ge sig ut och resa igen. Foto: Axel Brantemo/SVT
Norrköpings flygplats Foto: Axel Brantemo/SVT