Regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S). Foto: Region Östergötland

Stort underskott för hälso- och sjukvården i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Region Östergötlands resultat för verksamheten 2019 hamnar på minus 681 miljoner kronor.

Hälso- och sjukvården går back 744 miljoner, vilket är 427 miljoner sämre än budget.

Men på totalen visar det preliminära resultatet att man går plus 169 miljoner kronor. Det är 404 miljoner bättre än det budgeterade minusresultatet på 235 miljoner.

Verksamhetens negativa resultat vägs till stor del upp av positiv avkastning på regionens finansiella placeringar. Där går man 334 miljoner plus.

– Trots ett positivt totalresultat är det ekonomiska läget fortsatt allvarligt. Inför 2020 har många förändringar gjorts som ska ge ett bättre utgångsläge; dels en omorganisation som ska bidra till effektivare verksamhet och förbättrat administrativt stöd, dels en skattehöjning som möjliggör en omställning utan varsel, säger ekonomidirektör Josefin Bjäresten i ett uttalande på Region Östergötlands hemsida.

– Den skattehöjning som trädde i kraft vid årsskiftet och höjda statsbidrag ska tillsammans med omställningar säkerställa att östgötarna långsiktigt erbjuds en bra vård, säger regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.