Utsläppet syntes på vattenytan på en sträcka av över en mil i Stångån nära Horn i Kinda kommun på gränsen mot Kalmar län. Räddningstjänsten begränsade det med länsar. Foto: Pelles Photo

Stort utsläpp i Stångån i Kinda kommun

Uppdaterad
Publicerad

Ett utsläpp har spridit sig över ett stort område i Stångån i södra Östergötland. Räddningstjänsten har lagt ut länsar för att begränsa spridningen medan miljökontoret i Kinda kommun är på plats för att försöka ta reda på vilken typ av utsläpp det handlar om. – Vi vet fortfarande inte vad det är och var det kommer ifrån, men nu har det avtagit, säger Morgan Wass, stf räddningschef i Kinda.

Utsläppet upptäcktes nära Horn i Kinda kommun. Räddningstjänsten från Kinda kommun har varit på plats och försöker begränsa spridningen med hjälp av länsar, men utsläppet hade redan spridits i ett stort område från sjön Juttern till sjön Åsunden.

– Det verkar vara en lång sträcka som det har färdats, säger Kenneth Söderberg, räddningschef i beredskap i Vimmerby kommun.

Inte hittat orsaken

– Vi har åkt längs med ån ända upp till Juttern och ner till Horn, en sträcka på cirka en mil. Men vi har inte hittat var utsläppet kommer ifrån, säger Morgan Wass, stf räddningsledare i Kinda kommun.

Utsläppet har spridit sig i Stångån mellan sjön Juttern (det understa krysset) till sjön Åsunden (det översta krysset) i Kinda kommun. Foto: SVT

Hinna på vattnet

– Det är som en hinna på vattnet. Det såg ut som att det var fett eller olja, men det luktade inte diesel, säger Christoffer Eriksson, miljöinspektör som har varit på plats och tagit prover.

Kan vara bakterier

En teori var från början att utsläppet kom uppströms från Vimmerby kommun, eventuellt från reningsanläggningen. Men så var det inte.

– Det kommer inte från Vimmerby kommun. Det är ett stort frågetecken vad det var, säger Yngve Lamberg, miljöchef i Kinda kommun som avbröt semestern för att undersöka utsläppet.

Det mesta har dunstat

Nu har det mesta dunstat från vattenytan och det finns bara kvar fläckvis på vattenytan.

– Vi vet fortfarande inte vad det är och var det kommer ifrån. Spontant kan jag ju gissa att det var ett tillfälligt utsläpp från någon båt, kanske drivmedel, säger räddningsledaren Morgan Wass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.