Foto: Christer WigrenVisa alla (5)
Visa alla (5)

Störtat militärplan hittat i Vättern

Uppdaterad
Publicerad

Den 23 juli 1937 störtade ett svenskt spaningsplan i Vättern under en övning utanför Hästholmen. Nu har planet hittats.

Det rör sig om ett plan av modellen Fokker S6. Det var under en inflygning mot ett skjutmål vid Stora Lunds skjutfält som motorn bröt sig loss från flygplanskroppen och slet bort höger vingpar.

Planet vändes upp och ned innan det störtade mot vattenytan. Piloten Stig O Carlsson följde med ned i djupet.

Dessförinnan hade navigatören Gösta W Lilja lyckats hoppa ur planet, men på grund av den låga höjden hann inte fallskärmen veckla ut sig och Lilja omkom nör han slog i vattenytan.

”En chockartad upplevelse”

Trots flertalet draggningar återfanns aldrig planet. Förrän nu.

Den 25 augusti i år hittades planet  på cirka 60 meters djup av två dykare från Linköping, Christer Wigren och Sven Becker.

– Det var nästan en chockartad upplevelse att bara efter tio minuter plötsligt se Fokkerns landningsställ i mörkret nedanför oss! Landningsstället är helt intakt i motsats till resten av planet, så det var lätt att känna igen, säger Sven Becker.

Dagen därpå besökte han Linköpings Flygvapenmuseum och jämförde filmade detaljer med en utställd Fokker S6. Allt stämde.

Kommer inte bärgas

Sven Becker säger till Östnytt att planet alltid antagits ligga på mer än 70 meters djup, vilket lett till att dykare simmat förbi den aktuella platsen många gånger.

– Allt tyder på att piloten finns intakt, säger han.

Under hösten har ytterligare dykningar och ett omfattande dokumentationsprojekt genomförts. Försvarsmakten har efter dialog med flera parter beslutat att inte bärga varken planet eller piloten, med hänvisning till att de ”skyddas av det stora djupet”.

Se mer om detta i Östnytt ikväll.

Flygindustri som var verksam i Nederländerna, grundad i Amsterdam 1919 av resterna av den fabrik som den unge Anthony Fokker skapat redan 1912 i tyska Johannisthal. Fokker var världens största tillverkare av trafikflygplan under 1920-talet och början av 1930-talet, med tillverkning också i USA. Företaget byggde även SAAB Scandia-plan 1953-54 och specialiserade sig sedan på mindre trafikflygplan med turbopropplanet Fokker 50 och jetplanet Fokker 100 (för 50 resp. 100 passagerare) som huvudprodukter. Fokker försattes i konkurs 1997.

Källa: Nationalencyklopedin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.