Foto: ANDERS WIKLUND / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Strandstädning på Gotland – 10 säckar skräp under två timmar

Publicerad

I helgen har det plockats skräp längs stränderna i landet. På Gotland plockade ett 60-tal personer, i åldern fem till femton år skräp. Under två timmar hittades skräp som fyllde 10 säckar.

Från Västra kusten i Visby till Snäck, en sträcka på 4,5 kilometer hittades totalt tio säckar skräp när Visby BBK under lördagen rensade strandkanten.

Sex säckar brännbart

Det var främst brännbart, plast, glas och metall som hittades utöver behandlat trä, som plankor.

– Det var sex säckar brännbart, två säckar plast, en säck glas och en säck metall, som vi hittade, säger Veronika Östling, Visby BBK.

Lördag 21 september var det strandens dag och International Coastal Cleanup Day. Ungdomar över hela världen gav sig ut för att rensa stränder från skräp och saker som inte hör hemma i naturen.

Resultatet av lördagens skräpsamling på en 4,5 kilometer lång strandsträcka på Gotland Foto: Veronika Östling

”En jättehärlig dag”

– Vi hade en jättehärlig dag, vi var ute i lite drygt två timmar och vi lärde oss att det som slängs måste plockas upp, det försvinner inte av sig själv, säger Veronica Östling.

Bakom arrangemanget står idrottens miljöorganisation, Städa Sverige och Returpack.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer