Hör festivalansvarige om svårigheterna Foto: SVT

Streamingtjänster hotar filmfestivaler

Uppdaterad
Publicerad

När Norrköping filmfestival startade under torsdagen så gällde det för arrangörerna att tänka till lite extra. Att kunna erbjuda smala kvalitetsfilmer är inte längre unikt för filmfestivaler.

Det gäller helt enkelt att hitta nya sätt och mer unika filmer för att locka besökare när streamingtjänsterna har gått framåt så mycket på senare år.

Svenskarnas utgifter för streamingtjänster har ökat med nästan 50 procent det senaste året och utbudet filmer blir bara större och större.

Norrköping

– Det har ställts höga krav på att vi måste leverera någonting nytt och unikt som inte finns på streamingtjänsterna, säger Richard Fellstedt, festivalansvarig.

För filmfestivalen så har det handlat om att betona det som du bara kan få på en filmfestival.

– Fördelen är att här möts man på riktigt, det är mänsklig kontakt och det är en mötesplats. Med streamingtjänsterna kan du sitta hemma och på tåget, medans här är du en del av något, Richard Follstedt. 

Se mer i klippet ovanför

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet