Hör Elin Franzén och Johan Karlsson Lobos berätta vad studieförbunden betyder för dem. Foto: SVT

Studieförbunden varnar för minskade bidrag från kommuner

Uppdaterad
Publicerad

De svenska studieförbunden släppte nyligen en rapport där de menar att fortsätta besparingar kan innebära att den svenska musikscenen blir både mindre och fattigare.

Idag är det omkring 90 000 personer och cirka 14 000 band som spelar musik i något av de tio studieförbunden.

Enligt rapporten så har dock kommunernas anslag till förbunden minskat med två tredjedelar de senaste 25 åren.

– Jag menar att vi är helt avgörande. Vi har 4 000 replokaler där de svenska banden formas och det är där många människor har chansen att få vara med och spela musik, säger David Samuelsson, generalsekreterare studieförbunden.

Börjar nå smärtgränsen

Studieförbunden har ändå lyckats att ta vara på medlen som de har fått och har kunnat bedriva verksamhet i hela Sverige, men det kan komma att ändras i framtiden.

– Vi känner att vi börjar närma oss en smärtgräns då det kanske inte längre går att ha en lika stor verksamhet om vi inte får pengar i samma utsträckning, säger David Samuelsson, generalsekreterare studieförbunden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.