Foto: Röstén Gård

Stulna fornminnet Röstensgubben hittades på skogsväg

Uppdaterad
Publicerad

På gården Rösten i Grebo socken, belägen mellan Linköping och Åtvidaberg, finns ett märkligt fornminne – en stenfigur i ett röse mitt på en åker.

På en cirka 1,5 meter hög rödfärgad sten vilar en vitmålad platt sten. På toppen vilar en mindre rund svartmålad sten. Formationen är ett fornminne och tros vara en fruktbarhetssymbol från 500-talet före Kristus där man använt stenen vid hedniska riter och strök blod över den.

Halskrans och huvud försvunna

Men i veckan stals halskragen och huvudet.

– När stölden skedde råder det delade meningar om, men jag tror att tjuvarna var här under natten mot onsdagen, säger Mikael Tholmark som jobbar på gården.

Stölden polisanmäldes och Mikael larmade om tjuvarnas tilltag bland sina vänner på Facebook.

– Och idag hittades stenarna dumpade på en skogsväg någon mil härifrån, säger Mikael Tholmark.

Västervikstrio dömdes

För lite mer än tio år sedan stals Röstensgubben. Efter ett anonymt tips kunde figuren hittas i en lägenhet i Västervik. Tre män dömdes till böter som skyldiga till fornminnesbrott.

Sägenomspunnen sten

Enligt folksägnen så vilar det en förbannelse över Röstensgubben. En fogde som skötte gården Rösten skulle en regnig sommar varit på väg att förlora hela skörden av ärtor. På en söndag, Bartholomeusdagen den 24 augusti, blev det plötsligt vackert väder och fogden skyndade ut från en pågående gudtjänst för att bärga sin skörd.

Ute på åkern överraskades fogden av ett störtregn och han förbannade då Gud och allt heligt. Då slukades han, samt häst och vagn, av jorden och syntes aldrig till igen.  Enligt en annan sägen ska fogden ha svurit över att solen gick ner för tidigt.

Gammal förbannelse

Efter detta restes en minnessten till fogdens ära. Och enligt förbannelsen sägs det att om inte stenen också rödmålades när ladugården målades skulle gården brinna ned till grunden.

Det berättas också om ägare på 1800-talet som tog bort stenen och röset. Dagen därpå ska dock stenen ha varit på plats igen, ditflyttad av okända makter.

  • En sägen är en kort sagoliknande berättelse som anknyter till en viss plats.
  • En sägen gör till skillnad från sagan anspråk på att vara sann.

Källa: Wikipedia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer