Foto: Mikael Propst/SVA

SVA: Hög tid vaccinera mot kaningulsot

Uppdaterad
Publicerad

Det har visat sig vara svårt att få tag på vaccin mot kaningulsot i år. Därför har Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) beslutat att bygga upp ett lager.

I maj 2017 godkändes det vaccin som skyddar mot kaningulsotens två virusvarianter – RHDV1 och RHDV2 – för att säljas i Sverige. SVA avvecklade då sin egen försäljning.

– Veterinärer och djursjukhus hänvisades då till att göra sina beställningar via apoteken. Då det åter är svårt att få tag i vaccin så har SVA alltså ansett det nödvändigt att ta hem det i lager, säger Inger Blom, stabschef för vaccinberedskapen vid SVA i ett uttalande.

Kaningulsot är en smittsam sjukdom som framförallt drabbar kaniner, men även vissa arter av harar.

– Ägare av tamkaniner som har frågor om vaccination och vaccinationsdoser vänder sig bäst till en lokal veterinär, säger Inger Blom.

Rabbit Viral Hemorrhagic Disease (RVHD)

  • RVHD, som också kallas kaningulsot är en mycket smittsam sjukdom hos både vilda och tama kaniner. Kaningulsot smittar varken andra djur eller människor.  
  • Sjukdomen smittar genom direktkontakt mellan infekterade kaniner eller indirekt genom mat, vatten, hö, eller olika föremål (bland annat kläder) som smittas ner med urin, avföring, blod, saliv eller kroppsvätskor. Insekter som mygg och knott kan överföra viruset.  
  • Ofta ses plötsliga dödsfall utan föregående symtom. Ibland ser man att kaninerna har svårt att andas eller får hög feber, upphörd matlust, blodflöde eller skum från näsan samt kramper. Det är framför allt de vuxna djuren som drabbas. Djuren dör oftast inom ett dygn. En del kaniner som infekteras klarar sig, men fortsätter däremot att sprida virus.  
  • Viruset kan överleva lång tid i djurstallar eller ute i naturen. Därför bör ett utbrott av kaningulsot följas av omfattande sanering/desinfektion av stallet, burar, med mera. innan man tar in nya djur. Om möjligt bör kaninerna skyddas från insekter, eftersom viruset överförs av mygg och knott.  
  • Det finns ett vaccin som ger skydd mot båda typerna av virus (RHDV typ 1 och 2), det behöver minst tio dagar efter vaccination för att få full effekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.