Foto: Patrik Widegren

Svalare intresse för Almedalsveckan

Uppdaterad
Publicerad

Hur ser framtiden ut för Almedalsveckan? Och hur håller man intresset för veckan uppe när fler aktörer tycker att det börjar bli för dyrt? Och när partiledarna inte längre tycker att det är så viktigt att delta? Idag hölls ett möte där olika intressenter diskuterade veckan.

Almedalsveckan valåret 2018 var större än någonsin. Men i år tycks något ha hänt. Stora medier som SVT, Aftonbladet och TV4 har aviserat att man kommer att minska sin närvaro. Också hos vissa lokala företagare märks en skillnad i intresset.

– Alla tidigare år så har vi varit fullbokade (under Almedalsveckan red.anm.) på ett par dagar redan i oktober när det gäller stuguthyrningen. Nu är det den sista januari och fortfarande har vi ledig kapacitet. Så för oss är det en oerhörd förändring mot tidigare år, säger Katarina Ekelund.

Gotland

Förändring i synen på veckan

Hon driver Visby stugby och var en av cirka 80 personer från olika delar av det gotländska samhället som deltog i ett frukostmöte som arrangerades av Region Gotland. Almedalsveckans projektledare Mia Stuhre, märker också av en viss förändring i synen på veckan.

– Jag har sett en del inslag, bland annat i media, om organisationer som börjat att utvärdera sin närvaro här. Men jag har också sett många som väljer att satsa, säger Mia Stuhre som tror sig ha en förklaring till varför det ser annorlunda ut.

Regeringsbildningen

– Jag tror att regeringsbildningen, som tog lite tid, har bidragit till att det som brukar starta i oktober-november nu istället startar i januari-februari. Det märker också vi som haft det ganska lugnt fram tills nu. Men nu börjar det att ringa, nu märker vi att aktiviteten drar igång, säger hon. 

2017 valde statsminister Stefan Löfvén att inte tala under Almedalsveckan. Förra året kom han tillbaka men Socialdemokraterna drog ner på sin närvaro. Att hålla kvar det politiska intresset för veckan är något som arrangörerna kommer att jobba aktivt med.

”Lilla Almedalen”

– Det handlar om att det är en demokrativecka och ingen företagsmässa. Vi har ett fokus på demokrati och där är partipolitikerna väldigt viktiga, säger Mia Stuhre och berättar att man kommer att göra vissa förändringar.

– Vi tittar över hur vi kan synliggöra den politiska närvaron mer. Bland annat i det officiella programmet där vi kan lyfta vilka evenemang som har en politisk närvaro. Sedan tittar vi också på om vi kan skapa ett ”lilla Almedalen”, en idé som vi fick för ett tag sedan om att göra en arena för de politiska ungdomsförbunden i Almedalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet