På Gotland ska man under några veckor inventera svampar. Foto: Ingvar Karmhed / TT

Svamparna är här – nu ska de inventeras på Gotland

Publicerad

Hösten är i antågande och svampsäsongen drar igång. Nu ska länsstyrelsen på Gotland inventera olika svampar i lövmarker och äldre barrskogar.

– Syftet med inventeringen är att öka vår kunskap om var dessa svampar växer. Fynden kommer att rapporteras in i Artportalen där alla kan gå in och se vad som har hittats, säger Magnus Martinsson på naturvårdsenheten.

Sällsynta svampar bildar stora nätverk

Kalkrika områden på ön gör att sällsynta marksvampar trivs i dem unika miljöerna på Gotland. Inventeringen kan sedan användas som ett underlag för länsstyrelsen, Skogsstyrelsen och skogsägare över vilka områden som kan vara lämpliga att skydda i framtiden.

– Länsstyrelsen jobbar hela tiden med att öka kunskapen om våra skogar. Gamla ädellövskogar på Gotland är av särskilt intresse, för i den miljön har många sällsynta mykorrhizasvampar lyckats etablera sig. De bildar ofta ett stort nätverk under jorden och kan vara flera hundra år gamla. Hittar vi dem så kan vi se vilka skogar som är gamla och värda att bevara, säger Magnus Martinsson.

Inventeringen av svamparna startar under nästa vecka.

Vad är Artportalen?

Visa

Artportalen är en webbplats för observationer av Sveriges växter, djur och svampar. Vem som helst kan rapportera vilka arter de sett i naturen och söka bland de över 50 miljoner (jan 2016) fynduppgifterna, som privatpersoner såväl som yrkesverksamma naturvårdstjänstemän och forskare har bidragit med.

Källa: artportalen.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer