Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bristen på barnmorskor gör det svårt att hitta sommarvikarier till förlossningsvården. Foto: SVT

Svårt att få ihop sommarbemanningen till förlossningsvården

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på barnmorskor i landet märks nu när sommarens semestrar planeras. Flera regioner har det tufft med att hitta sommarvikarier. Gotland är en av dem.

– Bemanningssituationen i år är tuff, väldigt tuff, säger Anna Hörsne Malmborg, chef för förlossningen på Visby lasarett.

Hon berättar att det är svårt att få tag i vikarier – de som brukar hoppa in på somrarna har tackat nej, kanske på grund av pandemin; att behovet av ledighet är stort. Tack vara en hel del pusslande så verkar det som att man får ihop sommaren.

Gotland
Anna Hörsne Malmborg är chef för förlossningen på Visby lasarett. Foto: SVT

Men samtidigt har man tappat fyra av de ordinarie barnmorskorna och måste därför jobba hårt med rekryteringen framåt.

– Det är tre pensionsavgångar och en som av personliga skäl flyttar till fastlandet, säger Anna Hörsne Malmborg.

Hör henne berätta mer i klippet ovan.

Fakta: Barnmorskebristen (TT)

Enligt en rapport från Socialstyrelsen från i februari i år har samtliga av landets 21 regioner brist på barnmorskor.

19 av regionerna uppgav att en av orsakerna till bristen berodde på att det finns för få utbildade barnmorskor. 14 av regionerna uppgav pensionsavgångar som en bidragande faktor, medan konkurrens mellan arbetsgivare angavs av 12 regioner som skäl till bristen.

Fackförbundet Barnmorskeförbundet har i flera år flaggat för att stora pensionsavgångar bland barnmorskor kommer att leda till rejäla luckor. Förbundet ser också hur nyexaminerade barnmorskor i vissa delar av landet aktivt väljer bort att arbeta inom yrket på grund av exempelvis arbetsmiljö eller lön.

Enligt en rapport som Svenska Barnmorskeförbundet släppte i maj har drygt hälften, 54 procent, av alla barnmorskor funderat på att säga upp sig det senaste året.

Källor: SCB, Socialstyrelsen och Barnmorskeförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet