Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På Stadsmissionens matcentral i Linköping hanterar man mat som egentligen skulle kastas men som istället doneras till människor i fattigdom. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Svårt att få matsvinn donerat – interna regler stoppar

Publicerad

Stadsmissionens matcentral i Linköping tar emot matsvinn från donatorer men behovet är stort och fler livsmedelsföretag behöver donera överbliven mat, det menar Peder Barrling, operativ chef på Stadsmissionen.

I våras öppnade Stadsmissionens matcentral i en stor lagerlokal i Tornby i Linköping. Hit kan livsmedelsföretag skänka mat som annars skulle kastas. Därefter delas den ut till människor som lever i matfattigdom.

– Vi har kommit igång bra men vill gärna se fler donatorer, säger Peder Barrling, operativ chef på Stadsmissionen i Linköping.

Hög kapacitet

Idag doneras mat från sju olika företag men kapaciteten på matcentralen överstiger det inkommande flödet av varor och efterfrågan är stor.

– Dels behöver vi bli bättre på att kommunicera ut till företag det fantastiska vi håller på med men vi märker också att de interna regelverken hos företagen ibland är lite svåra, säger Peder Barrling.

Uppmanar till fler donatorer

Peder Barrling berättar att centrallagret i Linköping uppfyller alla livsmedelskrav på spårbarhet och att allt registreras.

– Företagen borde kroka arm med oss så att vi kan göra något åt matfattigdomen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet