Foto: Polisen/Stefan Jerrevång TT

Åklagaren efter sista rättegångsdagen: ”Fortfarande svårt att förstå efter alla dessa år”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen avslutades rättegången mot 37-årige Daniel Nyqvist som stått åtalad för dubbelmordet på en kvinna och en liten pojke i Linköping 2004. Linköpings tingsrätt ska nu ta ställning till om mannen ska dömas för två fall av mord eller två fall av dråp.

Under måndagen har det varit flera vittnesförhör, bland annat med den åtalades bror. Även barndomsvänner till den åtalade mannen hördes i rätten under dagen.

”Förändrades i ungdomen”

Ett av vittnena berättar att Nyqvist förändrades i ungdomen, han ska ha börjat dricka alkohol, lyssna på aggressiv musik och visade upp en butterflykniv. Den kniv som sedan blev mordvapnet. Han ska också, enligt vittnet, ha gjort hitlerhälsning.

37-åringen har själv sagt att han inte haft några högerextrema eller främlingsfientliga åsikter. Hans bror som också hördes under måndagen har inte heller haft någon kännedom om det.

Brodern säger dock att han märkte av isoleringen.

Mord eller dråp

Åklagaren Britt-Louise Viklund anser att det handlar om mord, inte dråp, och hon menar att 37-årige Nyqist ska dömas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, med anledning av att det finns risk för fler brott.

Offret Anna Lena Svennsons målsägandebiträde Karin Wålander, anser också att det handlar om mord och hon delar även påföljdsförslaget. Likaså Elisabeth Massi Fritz, familjen Ammouris målsägandebiträde, menar att det handlar om mord och även hon instämmer i påföljdsfrågan.

Johan Ritzer, mannens försvarsadvokat menar däremot att dråp är rimligt då han menar att den åtalade haft begränsad möjlighet att själv välja. Han syftar på mannens plågsamma tankar.

Dom meddelas torsdag den 1 oktober.

Hör åklagaren Britt-Louise Viklund och försvarsadvokat Johan Ritzer efter sista rättegångsdagen i klippet ovan.

Måndagens direktrapportering:

Dubbelmordet i Linköping

SVT Nyheter Öst:s reporter Tobias Holmqvist intervjuar åklagare Britt-Louise Viklund

Tingsrättens beslut: Dom meddelas nästan torsdag 1 oktober. Tillsdess är Daniel Nyqvist fortsatt häktad.

Nu är vi återigen på plats i salen.

Förhandlingen är nu avslutad. Tingsrätten ska nu överlägga och bestämma när dom kommer.

Ritzers slutplädering är därmed avslutad.

Ritzer överlåter till rätten att pröva rätten till jämkning.

En anledning till att det tillämpas är risk för ytterligare brottslighet. Ritzer säger att Daniel inte återfallit i brott sedan 2004. "Det är i det närmsta unikt". Mot den bakgrunden menar han att särskild utskrivningsprövning är opåkallat.

Han säger att det inte ifrågasätts att familjerna lidit av brotten. Men att schablonbeloppet för skadestånd bör vara det som gäller.

Han frågar sig dock om vården bör omfattas av "särskild utskrivningsprövning"

Danielos • När kommer domen meddelas?

Den kan meddelas idag eller om två veckor. Just nu är det bara rättens ledamöter som vet.

Ritzer säger att den rätta påföljden bör vara rättspsykiatrisk vård. "Det är alldeles uppenbart"

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Linköping

Mer i ämnet