Historielektion på museer ger elever nya infallsvinklar

Uppdaterad
Publicerad

Två lika sanna, men väldigt olika, sidor av en av Norrköpings viktigaste personer – det har några mellanstadieklasser i Norrköping fått lära sig.

I ett samarbete mellan Norrköpings stadsmuseum och konstmuseum som de kallar Historiebruk får eleverna olika berättelser om Louis De Geer. Var han den svenska industrins fader eller slavhandlare – eller både och?

– Vi upptäckte att vi hade utställningar om samma person och kom på ett perfekt sätt att utnyttja det, berättar Anette Kindahl, intendent på Stadsmuseet.

Norrköping

På Konstmuseet besöker de den omtalade utställningen ”Carl Johan De Geer – Släkten och slavarna”, där man får se konstnärens upplevelse av en hemsk och plågsam upptäckt.

På Stadsmuseet berättar Anette Kindahl, om Norrköpings framväxt under 1600-talet, en berättelse om Louis De Geer – industristaden Norrköpings fader. Tillsammans med eleverna funderar de över ämnet historia och om det spelar någon roll vem som berättar den.

Se i videoklippet här ovanför varför Stadsmuseets Anette Kindahl tycker det är så viktigt för eleverna att få en sådan här historielektion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet