Svenska IS-flickan åtalas för terrorism

Uppdaterad
Publicerad

Den 17-åriga flicka från Linköping som greps i Österrike och misstänktes för medlemskap i terrorsekten IS har nu åtalats av österrikiska åklagare, misstänkt för terroristbrott.

17-åringen åtalas för terroristbrott och åtalet rör misstankar om att hon ville resa till Mellanöstern, via Wien i Österrike, och ansluta sig till militanta jihadister, skriver Reuters.

Flickan riskerar ett femårigt fängelsestraff för ”delaktighet i en terroristorganisation” eftersom hon ska ha kontaktat medlemmar i terrorgruppen IS och planerat att ansluta sig till dem, uppger en talesperson för de österrikiska åklagarna.

17-åring misstänkt för IS-resa

Sverige har inte begärt att kvinnan ska lämnas ut och om hon inte överklagar kommer hon att ställas inför rätta i Wien, enligt åklagarmyndigheten i Österrike.

Det var den 5 december som flickan greps i Wien, sedan familjen lyckats spåra flickans telefon och informerat polisen i Österrike.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

17-åring misstänkt för IS-resa

Mer i ämnet