Fem nya superdatorer invigs på Linköpings universitet Foto: Lise Åserud/TT

Ny superdator finns i Linköping – den största i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Nationellt superdatorcentrum, NSC, vid Linköpings universitet firar 30 år som verksamhet och är därmed den äldsta i landet. För att fira jubileet finns nu fem nya superdatorer installerade på Linköpings universitet och en av dem är den största som finns i Sverige.

En av superdatorerna beskrivs som Nordens kraftfullaste och starkaste dator – Tetralith. De andra datorerna som installerats på Linköpings universitet används till exempel till lokal akademisk forskning, utbildning och för nordiska väderprognoser.

– Det är flera datorer som är ihopkopplade med många servrar kan man säga. Det är en dator med enorm kapacitet som till exempel kan göra krävande beräkningar, säger Anna Jänis, avdelningschef NSC.

Hur långt har ni kommit i utvecklingen?

Vi har kommit väldigt långt på 30 år – det har skett en jättestor utveckling. Den här nyaste datorn har mycket större kapacitet och minne än den första datorn på NSC. Vi hoppas självklart att den ska kunna användas av ännu fler forskare och inom fler områden, säger Anna Jänis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer