Andreas Gising, forskningsingenjör RISE. Foto: RISE

Sveriges första matleverans med drönare genomförd i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Forskare från RISE har genomfört landets första flygande matleverans med drönare. Maten flögs 1,7 kilometer från en restaurang till universitetsområdet i Linköping.

Drönaren var självkörande och flögs utom synhåll. Experimentet utfördes 2 december.

– Vi ville hitta något relevant att flyga. Drönarna har ju begränsad lastförmåga. Det finns två spår: sjukvårdsmaterial eller mat, säger forskningsingenjören Andreas Gising på RISE.

Linköping

I andra länder, bland annat Island, har matleveranser med drönare tidigare testats.

Räckvidden för den typ av drönare som användes i Linköping är cirka sju kilometer och den kan ta två kilo last.

– Det täcker hela staden med råge.

Fossilfria transporter

En av målsättningarna för matleveranser med flyg, i stället för till exempel med bil, är att transporten ska bli fossilfri. Att utveckla och utprova ett nytt säkerhetssystem samt att få det rätta tillståndet från Transportstyrelsen har varit några av utmaningarna  i projektet. Och ovanpå detta att skapa den tekniska lösningen.

RISE är ett oberoende, statligt forskningsinstitut. EU:s innovationsorganisation EIT Digital har gett stöd till projektet.

Flygturen kan ses i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet