Sveriges gamla blir allt fattigare

Publicerad

Andelen ekonomiskt utsatta pensionärer har fördubblats mellan åren 2006 och 2012. Andelen fortsätter dessutom att öka.

Det visar en avhandling vid Linnéuniversitetet som presenterades i samband med ett forskningsseminarium på Linköpings universitet.

Högst är andelen fattiga pensionärer bland kvinnor och ensamhushåll.

Arbetslöshet, sjukdom, skilsmässa, makens bortgång, missbruk eller skuldsättning är faktorer som kan leda till fattigdom på äldre dagar.

Social isolering

Angelika Thelin har intervjuat 47 yngre ålderspensionärer och konstaterar att den ekonomiska utsattheten leder till konsekvenser på flera områden: hälsan, hemmet, relationer och fritidsaktiviteter.

Det kan till exempel handla om rädsla att inte kunna bo kvar i sitt hem eller social isolering i och med att man inte kan delta i olika aktiviteter.

– Mina resultat motsäger hypotesen att äldre skulle vara mer förnöjsamma, sade Angelika Thelin på seminariet. De har samma mål i livet som alla andra, det sker ingen anpassning över tid till knappa ekonomiska omständigheter.

Klyftorna ökar

Vissa av de intervjuade led av depression eller självmordstankar. De allra flesta hittade dock sätt att hushålla med resurserna och klara vardagen med knappa marginaler.

Avhandlingen visar även att klyftorna mellan fattiga och rika ökar bland äldre, såväl som i andra åldersgrupper i Sverige.

Fotnot: Att vara fattig definieras i avhandlingen som att ha 60 procent eller mindre av medianinkomsten i sin åldersgrupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer