Foto: Tekniska verken

Sveriges största solcellspark byggs i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

I juni nästa år ska landets största solcellspark tas i drift vid Gärstad i Linköping. Parken förväntas leverera el som motsvarar konsumtionen i 2 300 villor.

Parken kommer att ligga alldeles bredvid E4:an.

– När man passerar Gärstadområdet så kommer man att se alla solcellerna och jag tror att man kommer att se att här är en modern stad, som förstår vikten av att satsa på förnybar elproduktion, säger Charlotta Sund, VD för Tekniska verken i Linköping.

Linköping
Foto: Tekniska verken

Ytan beräknas bli 13 hektar och den förväntade årsproduktionen uppgå till 11,5 GWh, vilket motsvarar el till 2 300 villor. En av landets stora banker deltar i projektet och ska också köpa el från anläggningen. 30 000 paneler ska monteras på ett landområde motsvarande 22 fotbollsplaner. Byggstarten sker i november.

Utomlands har stora solcellsparker funnits under lång tid. Orsaken till att vi inte satsat på något liknande tror Charlotta Sund går att hitta i hsitorien.

– Vi är ju bortskämda med att ha väldigt mycket vattenkraft i Sverige, säger hon.

Andra stora solcellsparker

Den solcellspark som nu byggs i Linköpings kommun ska alltså få en kapacitet som motsvarar elförsörjningen för 2 300 villor.

Solcellsparken i Sjöbo kommun kan försörja 1 000 villor årligen.

Vid Säve flygplats på Hisingen i Göteborg finns en solcellspark med kapacitet för 1 100 – 1 200 hushåll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet