Formen kommer sig av att fabriken är byggd på den avlånga ön Laxholmen. Foto: SVT

Sveriges vackraste fabrik fyller 100 år

Uppdaterad
Publicerad

Strykjärnet ritades av Folke Bensow och stod klart 1917. Ett byggnadsminne i nyklassicistisk stil. Skulptören Carl Milles ska ha sagt att det är Sveriges vackraste fabrik.

Byggnader fanns sedan tidigare på Laxholmen men redan för 100 år sedan förtätades staden.

– När det här byggdes så är man ju inne i Industrilandskapets sista byggfas. Vi är ju inne på 1900-talet och det fanns ju faktiskt inte så många tomma ytor kvar, säger Hanna Domfors, stadsantikvarie i Norrköping.

Skulptören Carl Milles ska ha sagt att det är Sveriges vackraste fabrik. Foto: SVT

Det gamla bomullsspinneriet har kommit att bli en av Norrköpings starkaste symboler.

– Byggnaden tronar ju som fören på ett fartyg. Så att den...den har ju allt! Den är ju egentligen Norrköpings allra, allra främsta landmärke, säger Karin Milles, stadsarkitekt.

Se hela inslaget här i SVT PLAY

Den gamla textilfabriken är idag Arbetets museum Foto: SVT

Textilindustrin är sedan länge ett minne blott. Arbetets museum öppnade i Strykjärnet 1991.

– Jag skulle säga att det är Strykjärnet som väljer Arbetets museum. Den här institutionen skulle lika gärna kunnat ligga någonstans i Stockholm. Så det är ju tack vare Strykjärnet som Arbetets museum ligger i Norrköping, anser Niklas Cserhalmi, museidirektör.

Strykjärnet har blivit en symbol för Norrköping Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.