Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anders Olofsson en av de tidiga programledarna på Östnytt Foto: SVT

SVT:s lokala nyheter i öst fyller 40

Uppdaterad
Publicerad

Den 14:e januari är det precis 40 år sedan det började sändas lokala nyheter från SVT i Norrköping. Mycket har förändrats på 40 år bland annat när det gäller sändningsområdet, tekniken och inte minst estetiken, vilket syns i klippet ovan.

Samtidigt som SVT Nyheter Öst firar 40 år med lokala nyheter så står redaktionen inför förändringar.

– I den här förändringen innebär det att utsändningarna kommer att ske från ett fåtal orter i Sverige. SVT Nyheter Östs signal kommer inte att levereras från Norrköping längre utan från Malmö. Våra programledare är dock kvar här hos oss under veckorna men via Stockholm på söndagarna, säger Anna-Karin Thorstensson, redaktionschef hos SVT Nyheter Öst.

Annorlunda sätt att konsumera nyheter mot tidigare

– Tidigare var ju SVT mycket av nyheter på kvällen. Man satte sig ner framför TV:n och tog till sig en efteranalys av det som hade hänt under dagen. Numera förväntas vi leverera nyheter dygnet runt och det påverkar hur vi bemannar men också hur vi berättar löpande om det som sker, säger SVT Nyheter Öst:s redaktionschef Anna-Karin Thorstensson.

Och så våra väderpresentatörer:

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
KUNGLIGT VÄDER

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer