Sydafrikansk virusvariant har upptäckts i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av förra veckan upptäcktes den sydafrikanska mutationen av coronavisruset i Östergötland.

– Det var väntat, säger Jens Raffelsberger, ställföreträdande smittskyddsläkare Region Östergötland till SVT Nyheter Öst.

Det är den brittiska varianten som är klart dominerande i Östergötland och som utgör 60 procent av alla positiva prover i regionen. Nu har även ett fall av den sydafrikanska varianten hittats i Östergötland, vilket Östgöta Correspondenten var först med att berätta.

Just nu har regionen den största smittspridningen bland personer i åldern 20-60, säger Jens Raffelsberger. De senaste dagarna har även personer med covid-19 som är i behov av sjukhusvård ökat. Men någon ökad oro över situationen känner inte ställföreträdande smittskyddsläkare.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

– Antalet positiva i de proverna som vi har tagit ligger relativt konstant de senaste veckorna, säger han.

Men det är fler patienter som är i behov av sjukhusvård?

– Ja de senaste dagarna, men jag skulle vara försiktig med att kalla det en trend. Jag tror man måste avvakta ytterligare några dagar för att se vart det tar vägen, säger Raffelsberger.

Är du orolig över situationen?

– Nej. Det ökar med några få fall men inget oroväckande i nuläget, säger Jens Raffelsberger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet