Arkivbild och Erik Östman (M) ordförande barn- och ungdomsnämnden. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Linköpings kommun

Syskonförtur till förskoleklass försvinner i Linköping

Publicerad

Linköpings kommun har tillämpat syskonförtur till förskoleklass. Men en dom i kammarrätten innebär att detta inte är tillåtet. Kommunens barn- och ungdomsnämnd har därför nu beslutat att ta bort förturen.

Rättsläget har tidigare ansetts oklart och kommunen beslutade därför i november att tillämpa syskonförtur. Den dom i kammarrätten som inte tillåter förturen var överklagad. Men i slutet av februari beslutade Högsta förvaltningsdomstolen att inte ge prövningstillstånd och domen vinner därmed laga kraft.

– Det är mycket olyckligt att Högsta förvaltningsdomstolen lämnat detta besked. Vi ville tillämpa syskonförtur i det här skolvalet eftersom det hjälper flerbarnsfamiljer att få ihop livspusslet. Rättsläget var oklart, men är det inte längre. Eftersom vi måste följa svensk lag tvingas vi nu ta bort syskonförturen, säger Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Hans bedömning är att beslutet berör något tiotal elever. Nämnden kommer att hålla ett extra sammanträde 8 mars för att ta beslutet formellt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet